Björn Lindmar riskerar fängelse efter olyckan. Foto: SVT

Lindmar kan få fängelse för sjöfyllan

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronaadvokaten Björn Lindmar riskerar tre månaders fängelse efter båtolyckan i augusti förra året. Åklagare Kjell Jannesson menar att Lindmars berusningsgrad utgjorde en fara för sjösäkerheten.

I dag avslutades förhandlingen mot advokaten Björn Lindmar som åtalats för grovt sjöfylleri sedan han berusad kolliderat med en danskt segelfartyg väster om Karlskrona. Åklagaren yrkade på tre månaders fängelse.

– Jag menar att det tydligt har framkommit att berusningsgraden påverkat hur båten framförts. Vittnen har sett hur han girade fram och tillbaka i farleden, säger Kjell Jannesson.

Vid provtagningen på sjukhuset hade Björn Lindmar 1,35 promille alkohol i blodet.

– Eftersom han i det första skedet inte ville göra något prov kan man anta att promillehalten vid själva kollisionen var högre än så.

Lindmar har tidigare sagt att han inte tror på en fällande dom och betonat att båtens storlek och kapacitet tillåter honom att köra den under påverkan av alkohol.

SVT har sökt Björn Lindmar för en kommentar. Dom väntas den 9 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.