Foto: Lyckå slottsruin var en ståtlig byggnad på 1500-talet där länsmannen för Lyckå län satt.

Lyckå slottsruin rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Slottsruinen i Lyckeby genomgår just nu en renovering.

Den medeltida borgen var en gång i tiden en ståtlig byggnad med två hörntorn.

Ruinen intill Verköleden utanför Karlskrona är resterna från en länsherreborg från det medeltida Lyckå stad. Den var den östligaste utposten i dåvarande östra Danmark. Borgen byggdes under 1500-talet och var inblandad vid flera stridigheter mellan Sverige och Danmark.

– Den skadades i stridigheterna med svenskarna. Men det var en ståtlig byggnad en gång i tiden i två våningar, med två hörntorn, säger Karl-Oskar Erlandsson, arkeolog på länsstyrelsen.

Slottet blev en ruin redan på 1600-talet då delar av byggnaden revs och användes för uppbyggnaden av Kristianopel. Lyckå slottsruin har restaurerats vid flera tillfällen och räknas som ett av Blekinges viktigaste medeltida kulturminnen.

Renoveringen började för en månad sedan och ska vara klar i slutet av november.

– Borgen faller samman och vi sätter nya fogar, bruk och tegelstenar. Sen tar vi bort en hel del klotter också, eftersom det är ett väldigt populärt tillhåll för ungdomar, säger Karl-Oskar Erlandsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.