Harpest kan smitta via bland annat fästingar mygg, och bromsar. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Man smittad av harpest på Aspö

Uppdaterad
Publicerad

En 65-årig mann blev fästingbiten när han under en dag besökte Aspö i juni tidigare i år. Efter några dagar fick han feber och ont i hela kroppen och fick läggas in på sjukhus.

Så småningom upptäcktes att han drabbats av tularemi, även kallat harpest, en infektionssjukdom som kan vara dödlig om den inte behandlas i tid. Men risken att smittas i Blekinge är liten.

– Det är en väldigt regional sjukdom. Det är vanlig i Mellansverige och framför allt uppe i Norrland, men här i Skåne och Blekinge så är det mycket ovanligt. I Skåne har man ett par fall om året och har är Blekinge har vi bara haft tre fall de senaste 40 åren, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Den 65-årige mannen behandlades med antibiotika och klarade sig bra. Senast en person dog av harpest i modern tid var i Värmland 2010.

Svår diagnos

Symtom på att man kan ha smittats av sjukdomen är att man efter några dagar får en lymfkörtelinflammation och svullnader av den lymfkörtel som finns i närheten.

Att sjukdomen är så ovanlig i södra Sverige gör dock att diagnosen kan vara svår att upptäcka.

– Lekmän i vår landsända tänker inte alls på diagnosen, eftersom den nästan inte finns här, och läkarna känner nog inte heller till det så väl, så därför är det bra att uppmärksamma att sjukdomen finns i Blekinge och Skåne, säger Rickard Eitrem.

Hur farlig är sjukdomen?

– Alla sjukdomar kan vara dödliga och detta är en sjukdom som kan orsaka dödsfall, men det är mycket, mycket ovanligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.