Mångmiljonsatsning invigd

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen invigdes Karlskrona kommuns mångmiljonsatsning på ett nytt kraftvärmeverk. Förhoppningarna är nu stora att satsningen kan leda till lägre värme- och elpriser.

Numer är det Bubbetorps kraftvärmeverk som förser Karlskronaborna med varmvatten och även energi motsvarande sju vindkraftverk. I dag invigdes kommunens jätteinvestering på 750 miljoner kronor och förhoppningarna är nu stora på att taxorna för el och värme ska kunna minska.

– Det påverkar ju snarare el-priset ner än upp. Eftersom vi med samma insats bränsle som vi haft förut genererar el som en pluseffekt, säger Affärsverkens styrelseordförande Mats Lindbom (C).                                     

Tidigare värmeverk i Karlskrona har enbart levererat värme, men med Bubbetorps nya anläggning kan energi motsvarande hushållsel till hela centrala Karlskrona utvinnas. IT- och energiministern Anna-Karin Hatt (C) uppmuntrar nu därför fler kommuner att följa Karlskronas exempel.

Inget brännbart avfall

Men något brännbart avfall kommer inte att brännas i Buppetorp. Efter ett kommunfullmäktigebeslut är kraftvärmeverket i dag enbart anpassat för flis. Därför kommer avfallet att fortsätta köras 30 mil till Västervik för att förbränns.

– Finns det möjlighet att använda lokal skogsråvara eller lokalt avfall som en råvara in i en kraftvärmeanläggning så finns det väldigt stora fördelar med det. Men det beslutet är någonting som är upp till fullmäktige att besluta, säger IT- och energiministern Anna-Karin Hatt (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.