David Löfquist har återvänt hem till Mjällby.

Mjällby siktar på topp tio

Uppdaterad
Publicerad

Nya spelare, nya omklädningsrum – med med samma stämpel på laget. Nu siktar ”bönderna på Listerlandet” på att bli ett av Sveriges tio bästa lag.

Mjällby AIF var vid sidan av Brommapojkarna ensamma om att som allsvensk fotbollsförening visa ett plusresultat för 2013. Efter kirsåret 2012 – då föreningen låg back med drygt tre miljoner kronor – hotades elitlicensen. Flera drastiska åtgärder har nu gett resultat.

– Det har varit några tuffa och mödosamma insatser. Vi fick bland annat göra oss av med personal. Men som jag brukar säga: Vi tar inte fler beslut än andra – bara bättre, förklarar Jörgen Martinsson, klubbchef i Mjällby.

Förra året fick han gång på gång svara på frågor om inkastade päron, berusade supportrar, sparkad personal och det ekonomiska läget.

I år hoppas han att fokus ska ligga på fotbollen.

– Samtidigt lärde vi oss mycket av det som hände då. Styrkan var att vi internt hela tiden var eniga. Och jag skulle bli mycket förvånad om allt som skrivs om Mjällby i fortsättningen bara handlar om lagets prestationer på planen.

Förlusten av målskytten Pär Ericsson är förstås kännbar, men Mjällby har ersatt den offensiva förlusten med dels Patrik Ingelsten och dels David Löfquist, som återvänder hem igen efter några mindre lyckade proffsår.

Han vet vad han återvänder till och har inga problem med att lagen på den allsvenska upptaktsträffen stämplades som ”bönder”.

– Vi är vana med den bilden och det bekommer oss inte alls. Vi får väl se hur många som kan slå bönderna när det väl gäller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.