Moderater kan rösta med SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev näst största parti i Sölvesborg. Tredje största partiet, Moderaterna, räds inte att rösta på bra förslag från SD.

Valet blev en stor framgång för Sverigedemokraterna i Sölvesborg, som i kommunen gick från 11,9 procent till 22,3 procent av rösterna enligt det preliminära valresultatet. Enligt partiets lokala ordförande Margareta Forslund har en stor del av partiets framgång att göra med politiken för skola och äldreomsorg.

– Det beror kanske på att vi har talat mycket om skolan och att resurser fattas där, allra helst för barn som behöver extra stöd. Sedan är det äldreboendena, där det är problem med att personalen inte hinner med och de äldre kanske inte får den hjälp de behöver, säger hon.

Valet i Blekinge 2014

Socialdemokraterna fick 42,6 procent i årets val och håller just på att sondera terrängen för att hitta en majoritet i kommunfullmäktige. De säger sig kunna samarbete med samtliga partiet utom Moderaterna och Sverigedemokraterna. Kommunalrådet Helene Björklund (S) är förvånad över att Sverigedemokraterna fick så många röster i årets val.

– De har inte gjort någonting lokalt eller kommunalt de senaste fyra åren. De har inte synts och de har inte lagt några förslag och att då belönas så här av väljarna känns orättvist mot de övriga oppositionspartierna som faktiskt har jobbat träget i fyra år, säger hon.

Hon får medhåll av Jeppe Johnsson, gruppledare för Moderaterna, som blev de stora förlorarna i kommunalvalet. De backade med över åtta procentenheter och är nu med sina 19,1 procent av rösterna tredje största parti efter Sverigedemokrater. Han säger sig inte kunna tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Men lägger de ett förslag som är bra för kommunen så kan jag tänka mig att stödja det, säger han till SVT Blekingenytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet