Moderater vill drogtesta ungdomar i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Moderater i Karlshamn har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit frivilliga drogtester på gymnasieskolan. Tanken är att både arbeta förebyggande mot droger och att hjälpa ungdomar som hamnat på fel väg.

De moderata skolpolitikerna Emanuel Nordén och Magnus Sandgren i Karlshamn vill se att kommunen och skolan får fler verktyg i kampen mot drogerna och föreslår därför att gymnasieungdomar ska drogtestas.

– Vi är duktiga på att arbeta mot droger i Karlshamn men för att bli ännu duktigare behöver vi fler tänder att bita med, säger Emanuel Norén (M), som är andre vice ordförande i Karlshamns gymnasienämnd.

Respekt för individen viktigt

Han framhåller att testerna måste göras med respekt för individen, men att Justitieombudsmannen nu har gett grönt ljus för drogtester i skolan. Metoden har tidigare setts som kontroversiell men har enligt Emanual Norén haft god effekt i andra svenska kommuner. Nu vill han att kommunen tar fram riktlinjer för hur testerna ska kunna genomföras. Det är dessutom inte omöjligt att skoleleverna i framtiden även får vänja sig vid att narkotikahundar ibland rör sig i skolkorridorerna.

– Vi har en hel rad med förslag på åtgärder. Hundar är nästa steg. Jag har redan pratat med polisen som gärna använder skolan som övningsplats för sina hundar, säger han.

Har ni fått några indikationer på att droger skulle vara ett stort problem på gymnasiet i kommunen?

– Nej, vi har ingen anledning att tro att Karlshamn utmärker sig på något sätt. Men vi tror att elever som använder droger kanske inte vågar ha drogerna hemma och istället tar med dem till skolan. Då kan det här vara en bra åtgärd.

Narkotika har förekommit

Enligt Nils Andersson, som är rektor på Vägga gymnasieskola, händer det några gånger per läsår att narkotika upptäcks bland eleverna. Han anser att det är i sin ordning att genomföra drogtester på förekommen anledning, så länge eleven och elevens vårdnadshavare ger sitt godkännande.

– Men att bara genomföra ”slumpmässiga frivilliga drogtester”, som föreslås i motionen, tror jag blir svårt. Skolinspektionen har tidigare fastställt att det är i princip omöjligt att säkerställa frivilligheten. Och finns det en frivillighet kan du ju testa det när du vill, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.