Mordåtalade Yaraparet friska

Uppdaterad
Publicerad

Yaras två misstänkta mördare led inte av en allvarlig psykisk störning när den åttaåriga flickan dödades i parets bostad. Det visar den rättpsykiatriska undersökning som nu är klar. Därmed kan båda dömas till fängelse.

Rättegången mot Yaras två misstänkta mördare, flickans vårdnadshavare, 32,  och dennes hustru, 31, avbröts tillfälligt i mitten av december. Tingsrätten begärde då att paret skulle genomgå en mer omfattande sinnesundersökning för att få svar på om de åtalade vid gärningstillfället led av en allvarligt psykisk störning, något en redan genomförd mindre undersökning indikerat.

Led inte av allvarlig psykisk störning

I dag anlände beskedet, som dock visar att varken mannen eller kvinnan är i behov av rättspsykiatrisk vård.

Fallet Yara

Chefsåklagare Pernilla Åström har yrkat på livstidsfängelse för mord för både mannen och kvinnan. Paret greps och anhölls på valborgskvällen förra året – samma dag den åttaåriga flickan dog till följd av massivt våld.

Kan få fängelse

Dagens besked betyder att tingsrätten har möjlighet att döma Yaras misstänkta mördare till fängelse.  Frågan är om båda fälls för mord. Den 32-årige mannen har i förhör pekat ut sin hustru som den som mördade flickan. Tillhyggen som en brödkavel och en elsladd ska ha använts mot offret. Den 31-åriga kvinnan har konsekvent hävdat att flickans skador orsakats utanför hemmet – och utan inblandning från paret. Som alternativa rubriceringar till mord har Pernilla Åström valt synnerligen grov misshandel samt vållande till annans död.

Rättegången återupptas på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet