Kvinnan vill frias av nytt vittne

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vittne hörs på plats i hovrätten. En hjärnläkare finns med på länk.

Men bevisläget är oförändrat när Yarafallet prövas på nytt med start i dag.

Såväl chefsåklagare Pernilla Åström som det dömda parets två försvarare Eric Widner och Christer Holmqvist överklagade tingsrättens dom och i dag inleds den 13 dagar långa förhandlingen i hovrätten i Malmö.

Parterna finns på plats under fyra av dagarna – övriga dagar ägnar rätten åt att granska inspelningen från Blekinge tingsrätt.

Fallet Yara

Vill skärpa mannens straff

En central fråga för hovrätten att ta ställning till är om den åtalade mannens så kallade garantställning också kan leda till en fällande dom för mord.

Tingsrätten valde att döma mannen – Yaras tidigare vårdnadshavare – till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

– Jag vill få mitt förstahandsyrkande om mord prövat igen, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

Nytt vittne

För Yaras familj, som nu finns samlad i Karlskrona, river dagens förhandling upp sår på nytt.

– För deras räkning kan ett straff aldrig bli tillräckligt långt. Lidandet är lika stort ändå, säger målsägarbiträdet Karin Åkesson Rehnholm.

Den morddömda kvinnan har via sin försvarare Eric Widner begärt att ett nytt vittne ska höras – en släkting. Vittnet är ett karaktärsvittne som ska höras om hur den morddömda kvinnan ”är som person”.

Dessutom kommer neuropatologen Tommie Olofsson, som undersökte Yaras hjärna, att höras på länk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet