De kan förlora vårdnaden om de två egna barnen

Uppdaterad
Publicerad

Det mordåtalade paret kan förlora vårdnaden om sina barn.

I ett brev till tingsrätten ser kommunen inga hinder att föräldrarna utvisas.

Migrationsverket säger ja till utvisa mannen – men nej till att utvisa kvinnan.

När Yararättegången inleddes för två veckor sedan bad chefsåklagaren Pernilla Åström att frågan om det mordåtalade paret kunde utvisas skulle prövas. Migrationsverket har tittat på fallet och skriver i ett svar till Blekinge tingsrätt att det är olämpligt att utvisa kvinnan. Orsaken är att kvinnan riskerar att dödas av sin släkt eller sin mans familj om hon skickas tillbaka till Gaza.

Migrationsverket skriver däremot angående den mordåtalade mannen att det inte finns några hinder att utvisa honom.

Fallet Yara

”Han har aldrig gjort gällande att han är i behov av internationellt stöd”, skriver Migrationsverket till tingsrätten.

Inga hinder för socialen

Samtidigt pågår diskussioner om den mordåtalade kvinnan och mannen ska få träffa sina barn eller inte. Barnen har sedan den 1 maj varit placerade i familjehem enligt lagen om vård av unga. Det beslutet har dock överklagats av kvinnan och målet ska tas upp vid en muntlig förhandling i kammarrätten.

I ett yttrande till tingsrätten skriver nu socialnämndens allmänna utskott att man särskilt ska överväga om vårdnaden av barnen ska flyttas över till familjehemsföräldrarna efter tre år. Socialnämnden ser heller inget hinder ur ett barnperspektiv att föräldrarna utvisas från Sverige.

”En eventuell framtida kontakt mellan barnen och biologiska föräldrarna får organiseras även om utvisningen av föräldrarna sker”, skriver socialnämndens allmänna utskott till Blekinge tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet