Morfin hjälper KOL-patienter

Uppdaterad
Publicerad

Morfinbehandling av KOL-patienter med andfåddhet vid lungsvikt är säkert vid låga doser. Det visar forskning som letts av ST-läkaren Magnus Ekström vid Blekingesjukhuset.

Studien publicerades tidigare i år i British Medical Journal, en av de ledande medicintidskrifterna i världen.

– Otillräckligt behandlad andfåddhet leder ofta till att patienten rör sig mindre för att minska besvären. Det kan orsaka en ond spiral av förtvinande muskler, sämre kondition och därigenom ännu mer andfåddhet, minskad livskvalitet och kortare överlevnad, förklarar Magnus Ekström, som arbetar på medicinkliniken på Blekingesjukhuset.

Lungsjukdomen KO, kroniskt obstruktiv lungsjukdomm, är en av de dominerande orsakerna till lidande och för tidig död världen över. 330 miljoner människor lever med KOL och många av dem lider av svår kronisk andfåddhet.

Morfin minskar andfådheten

Forskningen visar att morfin i låga doser kan minska den kroniska andfåddheten. Men många läkare vågar inte ge behandlingen till människor med svår KOL eftersom de är rädda för att morfinet ska försämra andningen ytterligare och leda till farliga komplikationer.

– Det har inte gjorts någon tidigare stor studie av riskerna med morfin och benzodiazepiner (lugnande medel). Därför kändes forskningen extra angelägen, säger Magnus Ekström.

Magnus Ekström har samarbetat med ledande forskare i Australien och USA och statistiker i Uppsala, som använde data i det nationella svenska andningssviktsregistret. Det reegistret har tagits fram av en annan Blekingeläkare, Kerstin Ström, överläkare i lungmedicin, och innehåller statistik för patienter som startat hemsyrgas på grund av svår KOL.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.