Nagy kan kryssas in trots uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

Erika Nagy är utesluten ur Folkpartiet men kan ändå bli inkryssad av väljarna – om de 64 000 valsedlarna med henne som toppnamn läcker ut.

De tusentals valsedlarna som skulle börjat delas ut i dag med Erika Nagy i topp ligger förvarade i lådor i en källare i Olofström. Nya valsedlar håller på att tryckas upp där hennes namn är borttaget.

Men om de gamla läcker ut kan hon bli inkryssad och bli politisk vilde de kommande fyra åren. Trots att hon uteslutits ur Folkpartiet efter hennes åsikter om att invandringen borde begränsas.

Erika Nagy

– Ja, alltså läcker de ut så kan folk använda dem ju. Det är precis som man kan skriva vilket namn på en blank sedel, säger Anita Möller, jurist på länsstyrelsen i Blekinge.

Nya redan inaktuella

Men det kan även bli problem med de nya valsedlarna som håller på att tryckas upp. Som SVT Blekingenytt berättade om i går har folkpartister på listorna i Olofström valt att hoppa av i protest mot uteslutningen av deras gruppledare. Trots det kan de alltså bli inröstade eftersom deras namn står kvar på de nya listorna.

– Så händer ju alla partier. Vi har ju några i andra partier som inte längre ställer upp eller är medlemmar i sina partier fast de står på listorna. Det betyder helt enkelt att platsen går till nästa kandidat och när kandidaterna är slut så kommer det ju vara en tom stol. Det är sorgligt, men vi ser framemot att ha ett starkt Folkparti i Olofström i framtiden, säger Anna Ekström (FP), distriktsordförande.

Fortsätter i FP:s namn

Distriktsstyrelsen har uteslutit Erika Nagy, men trots det tydliga beskedet fortsätter hon att representera Folkpartiet i debatter i valrörelsen. Och hon tänker kämpa för att valsedlarna med henne som toppnamn ska användas vid valet.

– Självklart ska vi andvända dem. Vi håller på att ta reda på exakt vad vi har rätt till och inte rätt till. Men det står ingenstans i stadgan att någon kan ta ifrån en kommunförening sina valsedlar som är registrerad hos länsstyrelsen, säger Erika Nagy.

Anna Ekström tycker inte om att Erika Nagy fortsätter att hålla sig fast i Folkpartiet:

– Jag tycker det är synd för henne personligen. Hon är inte medlem i partiet längre och att då fortsätta säga det är ju faktiskt att lura människor, säger Ekström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Erika Nagy

Mer i ämnet