Foto: Mikael Nilsson

Nu ska Hovrätten granska Yara-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Ska ta ställning till om en mobroderns passivitet ockå kan leda till livstidsdom.

Yaras morbror och moster hade till uppgift att se till att flickans personliga förhållanden, hennes behov av omvårdnad, trygghet och en god fostran blev tillgodosedda.

I stället slog mostern enligt tingsrättsdomen ihjäl flickan med en brödkavel på valborgsmässoafton för snart ett år sedan. Alltmedan morbrodern tittade på utan att ingripa. Nu ska kvinnans livstidsdom och mannens sexåriga fängelsestraff prövas i hovrätten.

-Det har varit tufft kan jag säga. Dels är det ju den mentala biten, att det är en förfärlig sak som har hänt och man tänker mycket på anhöriga. Men dels är det ju också ett juridiskt lite speciellt mål, eftersom det här med garantansvar är väldigt ovanligt, säger chefsåklagare Pernilla Åström, som överklagat mannens straff.

Mord att inte ingripa

Frågan som åklagaren vill att hovrätten ska ta ställning till är om mannens passivitet när flickan misshandlades till döds är så allvarlig att också han kan fällas för mord.

Samtidigt hävdar båda vårdnadshavarna att de är oskyldiga, och har även de överklagat sina domar till hovrätten.

-Jag tror att vi får en bättre belysning där vi parter kan lyfta fram några extra detaljer, säger mannens försvarare, Christer Holmqvist

Fakta

Fakta: Fallet Yara

Yara Alnajjar skickades av sina föräldrar i Gaza till Sverige i februari 2013. På valborgsmässoafton 2014 hittades flickan, då åtta år gammal, död hos sin morbror i Karlskrona.

I oktober åtalades morbrodern och hans hustru för mord i samförstånd. Kvinnan dömdes till livstids fängelse för mord. Mannen dömdes till sex år fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Hovrättsförhandlingarna startar på måndag och pågår fram till den 28 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.