Nu ska Yararektorns fall granskas av en utredare

Uppdaterad
Publicerad

En utomstående utredare ska nu granska hanteringen av fallet med Tullskolans rektor Johan Johansson. Beslutet togs på initiativ av kommunalrådet Börje Dovstad (FP) i dag.

Rektorn på Yaras skola stängdes av från sin tjänst och blev på en presskonferens utpekad för att inte ha följt kommunens rutiner kring utsatta barn – trots att det visat sig att rektorn inte gjort något fel. Pressad av skuld och fast i en djup depression skadade han sig därefter själv i en våldsam bilolycka.

Nu ska fallet utredas.

Fallet Yara

Gå till botten med brister

Det tidigare kommunalrådet Björn Fries krävde redan under torsdagen att kommunledningens agerande i samband med avstängningen av Yararektorn skulle belysas av en extern utredare.

– Likaväl som att man går till botten med de brister som fanns kring hanteringen av Yara, så tycker jag att det är rimligt att en utomstående bedömare får göra en ordentlig kartläggning av ledarskapet i det här fallet, sa Björn Fries till SVT Blekingenytt i går.

Och i dag kom så beskedet: omgående ska en utredning göras för att få svar på vilka brister som funnits i ärendet med rektorn.

– För att bringa klarhet i detta har vi i dag beslutat att tillsätta en extern utredare för att genomlysa den här hanteringen, så att vi får alla korten på bordet, säger kommunalrådet Börje Dovstad.

Också Chatarina Holmberg (S), tillträdande ordförande i den nya kunskapsnämnden, står bakom förslaget.

– Jag hoppas att den här utredningen ska visa sanningen. Det är en oerhört sorglig historia på många sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet