Ny S-strid om riksdagsplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Magnus Manhammar har inte gett upp hoppet om en plats i riksdagen.

Nu tar han LO-facken i Karlskrona och Ronneby till hjälp och satsar stort på en krysskampanj.

För första gången riskerar Karlskrona att bli utan socialdemokratisk representation i riksdagen. Partiets förstanamn i kommun, Magnus Manhammar, hamnade nedanför de tre toppkandidaterna när distriktet spikade riksdagslistan och med de tre mandat partiet har i dag går platserna till Peter Jeppsson, Sölvesborg, Suzanne Svensson, Karlshamn, samt Richard Pelle Vidén, Olofström.

Varken Ronneby eller Karlskrona har alltså i dag någon kandidat på valbar plats.

Och det vill LO-facken i östra Blekinge nu ändra på.

LO:s egen beräknar visar att han behöver drygt 1 800 kryss för att ta sig in i riksdagen.

– Vi befinner oss i ett unikt och märkligt läge, där Karlskrona som länets största stad riskerar att bli utan en ledamot i riksdagen. Det hade aldrig accepterats i våra grannlän. Jag är glad över att LO-facken nu ställer sig bakom mig, säger Magnus Manhammar.

Lanserades av SSU

Han ar skapade redan 2006 rubriker då han lanserades av SSU, en utmaning som väckte reaktioner bland ett antal partimedlemmar.

Det är också känt att Manhammar saknar stöd av Karlskronas senaste riksdagsledamot Kerstin Haglö – som han efter votering petade när listorna för Karlskrona fastställdes i januari i år.

Men LO-facken tror på sin kandidat, som tidigare bland annat arbetar för den antirasistiska stiftelsen Expo.

– Manhammar brinner för Blekinge och skulle arbeta hårt för att göra Blekinge ännu bättre för alla, säger Eva Strömqvist, ordförande för LO-facken Karlskrona-Ronneby.

Enligt Heléne Björklund, partidistriktets ordförande, är LO-fackens stöd till Manhammar sanktionerat av av styrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.