Nygammal studio firar 25 år

Uppdaterad
Publicerad

I helgen firade musikstudion Pama i Kristianopel 25 år. Det görs med nyrenoverade lokaler och en gratis musikfestival.

Det ljusgula trähuset må se gammalt ut på utsidan, men insidan rymmer en studio i världsklass. Här har musiker som Peps Persson, Cajsa-Stina Åkerström och Lisa Miskovsky spelat in skivor. Men det var få som trodde att det skulle bli något när Magnus ”Maxe” Axelsson bestämde sig för att starta en musikstudio.

– Att vi efter 25 år skulle sitta och göra det här, det tror jag ingen hade förväntat sig, knappt jag själv, säger han.

Ett kvarts sekel senare har det gjorts över tusen produktioner och mer än 150 musikalbum. Nu renoveras studion för flera miljoner, med tjocka specialbyggda väggar och ett nytt världsunikt mixerbord, som både är analogt och digitalt.

– Jag har hållit på med det här i 30 år nu, så jag kände att det var dags att satsa, säger Magnus ”Maxe” Axelsson.

Trots att allt ännu inte är klart, så ska studion återinvigas på lördag. Då firas 25-årsjubileum med 200 inbjudna gäster, men det bjuds även på en gratisfestival i hamnen med 13 olika artister.

– Kristianopel har länge varit liktydigt med musik i och med Masten. Sedan försvann det runt 90-talet och vi tyckte att det skulle vara kul att få tillbaka musiken hit och nu har vi en bra anledning, säger festivalgeneralen Per Trossmark.

Han hoppas att intresset blir så stort att festivalen kan återkomma varje år och att förklarar samtidigt att den är en liten hyllning till Kristianopel och dess invånare. För det är inte enbart på grund av studion som artisterna väljer att komma till det lilla, pittoreska kustsamhället.

– Folk älskar att vara här. Och det gör jag med, säger Magnus ”Maxe” Axelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.