Foto: TT

Nytt giftlarm från Kallinge

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande farliga ämnen i det brandskum som används inom det militära. Trots att de är giftiga är de svåra att förbjuda.

Det giftiga ämnet PFOS har blivit rikskänt sedan larmen om att det läckt ut i dricksvattnet i Kallinge. En liknande substans, kallad 6:2 FTS, är ett giftigt ämne som fortfarande används i brandskum inom det militära.

– Alla de här ämnena har vissa egenskaper som påminner om varandra och att de kan vara farliga det svarar jag ja på, men många av de här ämnena har vi för lite kunskaper om för att kunna säga exakt hur farliga de är eller på vilket sätt de är farliga, säger Fredrik Andreasson, som är samordnare för vattenförvaltning på länsstyrelsen i Blekinge.

Ämnet 6:2 FTS är trots det inte förbjudet att använda, vilket Fredrik Andreasson menar beror på den komplicerade lagstiftningen i Sverige och inom EU.

– Myndigheter och forskarvärlden har ganska stora krav på sig att bevisa hur farliga de här ämnena är och man hanterar ofta de här ämnena som enskilda substanser och har väldigt svårt att förbjuda hela grupper av ämnen.

Finns det någon anledning för de boende i området att vara oroliga?

– I dag används inte det här vattnet alls. Oron som man kan känna som boende över att man har fått i sig den här gruppen av ämnen är fortfarande befogad, så det förändras inte över huvud taget av att man har konstaterat att försvaret har använt en annan typ av flourerade ämnen i brandskummen under de senaste åren, säger Fredrik Andreasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.