Svininfluensan tillbaka – ökat antal fall väntas i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Svininfluensen väntas komma tillbaka – och fler än tidigare väntas i år bli sjuka i Blekinge. Redan i nästa vecka börjar flera vårdcentraler med vaccinationer för den som vill inte vill riskera att drabbas hårt av följdsjukdomar.

Eftersom det var låg influensaaktivitet i länet förra året räknar landstinget med ett ökat antal fall den här säsongen. Det är samma virus som varit i omlopp i Sverige de senaste säsongerna: svininfluensa, H3-influensa och influensa B och de tros slå till i år igen.

– Flera kollegor i primärvården är flitiga med att ta influensaprover, speciellt i början av säsongen, och det är till stor hjälp för att veta när influensan är igång och vilka typer det rör sig om, säger docent Rickard Eitrem, smittskyddsläkare i Blekinge.

Influensan drabbar alla åldersgrupper men landstinget uppmanar särskilt personer över 65 år vaccinerar sig eftersom de riskerar att drabbas hårt av följdsjukdomar.

På tisdag börjar flera vårdcentraler i länet att vaccinera mot säsongsinfluensan. Då får gravida och länets ålderspensionärer möjlighet att gratis vaccinera på den vårdcentral de tillhör.

– Jag tycker det är viktigt att våra äldre tar tillvara på möjligheten att vaccinera sig kostnadsfritt på sin vårdcentral eftersom de är särskilt utsatta, säger Stefan Persson, chefläkare i primärvården.

Säsongsinfluensa förändras ständigt genom mutationer. Därför kan man drabbas av influensa många gånger under livet även om inte något nytt pandemivirus dykt upp. Influensan kan leda till allvarliga följdsjukdomar som till exempel lunginflammation, med inläggning på sjukhus och till och med dödsfall hos vissa personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.