Oklart hur Karlskrona ska styras

Uppdaterad
Publicerad

Senast på fredag hoppas S-ledaren Patrik Hansson i Karlskrona kunna presentera den nya politiska ledningen.

Och han behöver minst ett borgerligt parti med sig för att kunna trygga en parlamentarisk majoritet.

Det rödgröna blocket i kommunen fick tillsammans 37 mandat – vilket alltså inte räcker för ett majoritetsstyre. Och just en majoritetskoalition är något Socialdemokraterna vill se efter åtta år med Femklövern.

– Vi har ju sett att minoritetsstyret leder till stora bekymmer och oreda och för Karlskronas framtida utveckling måste vi nu hitta en stabil majoritet, säger Patrik Hansson (S) som bara utesluter två alternativ – Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Valet i Blekinge 2014

Väljer han att göra upp med Folkpartiet och Centern skulle de tre partierna samla 39 mandat – och egen majoritet.

Då riskerar Miljöpartiet och Vänsterpartiet att lämnas utanför.

– Jag måste ha en ödmjuk ingång i det här. Vi kan inte stänga dörrar och i mitt parti så finns det nog medlemmar som både vill se vänster- och mittensamarbete, säger Patrik Hansson.

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Brunsberg (M) ser helst att allianspartierna håller samman och är beredd på opposition.

– Moderaterna är det tydligaste borgerliga alternativet. Och vi kommer att fortsätta att driva de frågor som vi framgångsrikt drivit de senaste åtta åren. vad som händer nu är oklart. Ansvaret ligger hos Patrik Hansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet