Golfrunda om politik och rädsla

Uppdaterad
Publicerad

Prislappen landade på nästan 50 000 kronor. För pengarna fick Malmöartisten Navid Modiri en egen golfrund – med Jimmie Åkesson. Mellan svingarna blev det samtal om politik, rädslor, flykt och livet i offentligheten.

Golfrundan med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vann Modiri genom det högsta budet när den auktionerades ut via SR:s Musikhjälpen insamling 2013. Tack vare bidrag från 130 personer kammade Navid Modiri hem rundan efter ett slutpris på 47.600 kronor. För Åkesson var golfbanan i Mörrum bekant mark. SD-ledaren har spelat golf i många år och gav därför sin motståndare – som aldrig tidigare gått en golfrunda – tre extreslag per hål.

– Vi har pratat en del om varifrån vi kommer och vilka vi är. Och vi kommer säkert att prata vidare. Det blir en trevlig promenad oavsett, sa Jimmie Åkesson efter tredje hålet.

Navid Modiris ambition med mötet var i första hand inte att spela golf, utan att försöka få till ett ”öppet samtal”.

Han var nöjd efter den inledande timmen:

– Samtalet går bra. Vi pratar både om politiska ämnen och personliga saker.

Modiri berättade också att han länge velat få till ett möte med Jimmie Åkesson och tyckte att radioauktionen var ett sätt att under flera timmar få tillgång till SD-ledaren.

– Jag har tidigare tänkt att jag vid något tillfälle skulle vilja äta lunch med Jimmie. Även om vi politiskt står långt ifrån varandra, tror jag på det öppna samtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.