Foto: Magnus Gärdebring (M) är kritisk till majoritetens agerande.

Oppositionen i Karlshamn förlorar viktiga poster

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamnsmoderaterna anklagar den styrande majoriteten för att vara respektlös.

Orsaken är att majoriteten fråntar oppositionen viktiga insynsplatser.

I juni flera månader innan kommunvalet fastställde kommunfullmäktige i Karlshamn nämndorganisationen inför mandatperioden 2015 till 2018. Då var det inte tal om att oppositionens presidieposter i nämnder och kommunstyrelsen skulle tas bort. Men nu är det andra tongångar.

Majoriteten i form av S, C, FP har nu beslutat att frånta oppositionen (M, V, SD, MP) sin insyn och politiska plattformar i nämnderna. Dessutom tillsätter även majoriteten 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

I praktiken innebär det att det sitter företrädare från majoriteten både som ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Karlshamn. Moderaterna som tidigare haft en företrädare på en av posterna reagerar kraftigt mot de nya spelreglerna.

– Bristen på respekt för oppositionens roll är ett allvarligt demokratiskt problem. De tar bort hela oppositionsrollen. Det leder inte till något bra samarbetsklimat i viktiga frågor där de vill ha oppositionens stöd, säger Magnus Gärdebring (M), vice gruppledare och förbundsordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.