Pågatåg på väg till Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinges trafiknämnd föreslår Pågatåg mellan Karlshamn och Kristianstad samt fräschare Öresundståg.

Dessutom vill nämnden se en satsning på den regionala busstrafiken.

Satsningen på Pågatågstrafik mellan Karlshamn och Kristianstad finns återigen med som ett av de antagna förslagen i den verksamhetsplan som nämnden godkände på torsdagen.

Ställer sig Region Blekinges styrelse bakom planen väntar elva turer i varje riktning måndagar till fredagar med start i december 2014. Det innebär halvtimmestrafik på Blekinge kustbana mellan Karlshamn och Kristianstad.

Den nyss avslutade upphandlingen av busstrafiken i Blekinge har skapat ett ekonomiskt utrymme för utökad kollektivtrafik i Blekinge.

– Vi är glada att vi fått ekonomiskt utrymme att skapa en ännu bättre tågtrafik i västra Blekinge. Samtidigt utökar vi busstrafiken mellan Olofström och Bromölla så att Pågatågen får anslutning till Olofström, säger Jan Björkman (S), ordförande i Region Blekinges trafiknämnd.

Enligt förslaget blir det också en satsning  på upprustning av Öresundståg och med ombordservering  från december nästa år,

Trafiknämnden vill också lägga pengar på utökad busstrafik mellan Karlshamn och Växjö,  Karlskrona och Olofström samt linje 500 mellan Karlskrona och Kalmar.

Förslagen lämnas vidare till Region Blekinges styrelse som tar slutlig ställning vid sitt möte den 11 december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.