Arenautvecklaren Sven-Åke Wikner har utrett vad en utbyggd arena skulle kosta. Och vilka insatser som krävs. Foto: SVT/Pressbild

Prislapp för arenabygge hemlig

Uppdaterad
Publicerad

Redan hösten 2013 presenterades hemliga utbyggnadsplaner för hockeyarenan på Rosenholm. Arenaexperten Sven-Åke Wikers detaljgranskade hallen och lämnade ett förslag till kommunledningen.

Men ingenting hände – den gången.

Under flera månader 2013 jobbade arenautvecklaren Sven-Åke Wikers med att utreda en utbyggnad av dåvarande Telenor Arena Karlskrona. Uppdragsgivare var fastighetsbolaget Hemsö som enligt uppgift vid tillfället var intresserade av att köpa arenan. Bakom initiativet stod också Karlskrona HK.

Wikers landade i en arenalösning med plats för 5 100 åskådare – och skisser togs fram. Dessutom utreddes en möjlighet att anlägga en separat träningshall, men eftersom förslaget aldrig blev genomfört blev inte ritningarna från arkitektfirman LINK offentliga.

Ingen fullvärdig utredning

– Mitt uppdrag var att identifiera bristerna i arenan och förvandla den till en arena som både var funktionell och som det skulle gå att tjäna pengar på. En modern arena måste erbjuda både komfort och försäljning. Men det var ingen fullvärdig utredning som gjordes, säger Sven-Åke Wikers, som varit med att genomföra flera nya arenasatsningar runt om i landet.

Han menar att det är fullt möjligt att genomföra en utbyggnad motsvarande SHL-kraven i den befintliga fastigheten.

– Ingenting är omöjligt, men det är som alltid prislappen som styr. Det är en ganska tungarbetad arena och konstruktionen tål inte vad som helst. Men ska det nu göras så är det bättre att göra det ordentligt än att skjuta från höften, säger Sven-Åke Wikers.

Vill inte avslöja kostnad

En ekonomisk kalkyl presenterades för den dåvarande kommunledningen – därefter blev det tyst.

Och Sven-Åke Wikers vill inte berätta vad prislappen landade på den gången.

– Jag har inte mandat från min uppdragsgivare att ge offentlighet åt det. Men det är klart att vi pratar om stora pengar.

Någon försäljning av arenan blev det inte heller.

– Jag kan bekräfta att vi fick se skisser, men av respekt för våra kontakter med näringslivet vill inte jag redovisa vad samtalen landade i. Vårt fokus då var Kulturhuset och Östersjöhallen. I dag är läget annorlunda, säger Camilla Brunsberg (M), som vid tidpunkten var ordförande i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.