Psykiatrin granskas av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Delar av den psykiatriska vården i både Karlshamn och Karlskrona ska granskas av Inspektionen för vård och omsorg. Bakgrunden är en oro för hur patienternas övergång mellan slutenvård och öppenvård fungerar.

– Risken finns att patienten glöms bort och att man inte får vården som behövs, säger IVO:s inspektör Mats Holmgren.

Flera psykiatriska vårdavdelningar i Blekinge och Beroendeenheten i Karlskrona inspekteras under mars månad. Journaler granskas, avdelningarnas personal och ledning intervjuas och en enkätundersökning görs bland patienterna. Det IVO tittar på är bland annat hur planeringen inför en utskrivning görs och hur delaktiga patienten och de anhöriga är.

– Vi vill till exempel ha svar på om öppenvården meddelas inför en utskrivning, och på vilket sätt, säger Mats Holmgren.

I det inspektionsmeddelande som IVO skickat till Landstinget Blekinge skriver de att ”Inspektionen för vård och omsorg, IVO har av inkomna ärenden till myndigheten identifierat brister i vårdövergången mellan slutenvård och öppenvård inom psykiatrin. Vidare visade IVO:s nationella riskanalys att samverkan i vårdkedjan utgör ett riskområde.”

Förutom Blekinge kommer även Landstinget Kronoberg och Region Skåne att ingå i tillsynen som är ett pilotprojekt inom IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.