Foto: Skiss: Jenny Wallin

Yara hade benbrott på flera ställen

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du läsa vad som hände under hela första rättegångsdagen.

– Det handlar om en synnerligen grov misshandel präglad av hänsynslöshet och råhet, säger chefsåklagaren Pernilla Åström, när rättegången inleddes. Det riktades mot ett skyddslöst barn som stod i beroendeställning till dem.

Hon yrkar på att paret ska fällas för mord. I andra hand grov misshandel och vållande till annans död. I tredje hand vållande till kroppsskada.

Fallet Yara

Kvinnans försvarare Eric Widner säger att hans klient förnekar att hon har gjort sig skyldig till misshandel. Mannes försvarare Christer Holmqvist säger att mannen medger att han befann sig i bostaden.

Pernilla Åström ber rätten att titta på möjligheten att utvisa paret efter domen.

I sin sakframställan berättar åklagaren sen att Yara kom till Sverige i juni 2013. I december utsågs den mordåtalade mannen till vårdnadshavare.

Lärare upptäckte skador

Redan i oktober uppvisade flickan skador, som hon ådrog sig när hon ramlade ner från ett lekredskap i skolan.

– Under våren började Yaras frånvaro från skolan bli hög, under mars och april var hon närvarande knappt 40 procent. Skolpersonalen reagerade på att hon verkade nedstämd, berättar chefsåklagaren.

I mars gjorde en lärare hembesök och upptäckte att flickan såg ut att ha blivit slagen i ansiktet.

– Yara svarade att hon hade ramlat, berättade åklagaren. Läraren ville ta med flickan till skolsköterskan, men den mordåtalade kvinnan sa att de redan hade varit hos doktorn.

Den mordåtalade kvinnan sitter hela tiden i rättegångssalen och tittar bort mot den mordåtalade mannen, som själv sitter med blicken fäst i marken.

Kvinnan chattade med mamman

I rätten visas bilder från flickans sista skoldag. Hon ser fortfarande pigg och oskadd ut.

På kvällen, efter misshandeln, har kvinnan kontakt med Yaras mamma i en chatt.

”Hur är Yara”, frågade mamman i chatten.

”Hon mår bra och sover”, svarade den mordåtalade kvinnan.

Hon berättar vidare i chatten att hon blivit uttröttad av barnen och att hon har skrikit åt både dem och sin man.

”Jag äcklas av mig själv”, chattar kvinnan till Yaras mamma. ”Jag tål inte kaos eller människor. Jag känner att jag behöver ut”.

Under kvällen filmade den åtalade mannen delar av förloppet. Utdrag ur filmerna visas för rätten bakom lyckta dörrar. Filmen från badrummet blir för mycket för Yaras pappa som lämnar rättssalen för att slippa se filmerna.

”Båda skyldiga”

Pernilla Åström pekar på att paret hade en så kallad garantställning som gjorde dem skyldiga att skydda flickan och se till att hon inte utsattes för våld. Därför ska båda betraktas som skyldiga, även om bara en av dem har stått för våldet.

– Jag menar att man kan dömas till uppsåtligt mord, genom att inte göra något, säger Pernilla Åström i rätten.

Förhandlingen har nu återupptagits efter en kvarts paus. Chefsåklagaren berättar om hur det såg ut när ambulanspersonalen kom till lägenheten. Då låg Yara död på en soffa i vardagsrummet med rena kläder. När ambulanspersonalen lättade på flickans kläder upptäcktes alla skadorna.

Nu visas sekretessbelagda bilder i rätten bakom stängda dörrar.

”Jag blir ihjälslagen”

En polisutredning började när ambulanspersonal upptäckt de stora skadorna på flickan. Grannar förhörs och berättar att de hört skrik och bråk från lägenheten under kvällen. Chefsåklagaren berättar om att Yara sagt till skolkamrater att hon blivit slagen hemma. De fick lova att inte säga det till någon.

– Säger ni något blir jag ihjälslagen, har Yara uppgett till kamraterna.

Chefsåklagaren uppger att omgivningen uppgett att Yara sett undernärd ut. Chefsåklagaren går nu inte på den tekniska bevisningen och berättar om bevis som hittats i bostaden.

När bilder från själva bostaden visas blir det för mycket för Yaras pappa igen. Han blir tvungen att lämna rättssalen igen.

Pernilla Åström berättar att det låg hårtussar med blod på från Yara. I lägenheten hittas även en förlängningssladd som har blod från flickan. Under chefsåklagarens redovisning tar sig den mordåtalade mannen sig för ansiktet gång på gång.

Pernilla Åström berättar om att det finns blodspår i stora delar av lägenheten. Åklagaren visar nu en bild på brödkaveln som misstänks ha använts som mordvapen. I badrummet har blöta och blodiga kläder hittats, blod på toalettstolen och en kudde i badkaret.

Sov på tunn madrass

Nu visas bilder på Yaras rum och hörnan där flickan sov på en madrass.

– Det var en tunn madrass på golvet och ett påslakan dragits över den. Där fanns blod från Yara, säger Pernilla Åström.

När de här bilderna visas så torkar den mordåtalade kvinnan sig runt ögonen.

Pernilla Åström pratar om klädkammaren inne i Yaras rum där mycket blod påträffats och menar att minst åtta slag utdelats där. Hon visar bilder för rätten. Chefsåklagaren summerar nu att det varit blod och hårtussar från Yara i stora delar av lägenheten. Pernilla Åström utesluter inte att Yara släpats runt i bostaden.

När bilder på Yaras blodiga kläder visas är stämningen bland media och åhörare väldigt tryckt. Många är tagna av detaljerna.

Chefsåklagaren berättar om analysen av brödkaveln med handtag. Undersökts på SKL som hittat blodstänk på den och nu visas bilder på kaveln.

– DNA från två personer har hittats på brödkaveln, säger Pernilla Åström.

Hon redogör för att provtagningarna visat att det är dn från Yara och den mordåtalade kvinnan på brödkaveln. Pernilla Åström berättar också att en kudde med Yaras blod på hittades i badrummet i en badbalja.

Den tekniska undersökningen från bostaden visar också att någon försökt städa och torka bort blod från trösklar och väggar.

– Blodet i lägenheten visar att offret har befunnit sig liggande, sittande eller knästående, säger Pernilla Åström, när hon läser högt för rätten vad den tekniska undersökningen fastslagit.

När Yara hittades hade hon frakturer på fingrarna och blödande sår på knäet.

– Hennes skolkläder hittades i en garderob i bostaden. Så hon var välbehållen när hon kom hem från skolan, säger Pernilla Åström.

Nu visas brödkaveln inne i rättegångssalen. Pernilla Åström tar på sig blå plasthandskar innan hon tar upp kaveln. Den är mörk av alla medel som rättsteknikerna har använt när de undersökt den.

Pernilla Åström pekar på att den mordåtalade mamman hade en skada på vänster hand. Hon visar även bilder som togs på skadan.

– Det är en rejäl rodnad och ett avskavt område. Jag påstår att kvinnan slagit så pass hårt att hon fått ett märke på handen efter kaveln, säger chefsåklagaren, och demonstrerar i rätten.

Pernilla Åström vill skicka runt brödkaveln i rätten, men ingen vill se den.

Nu avbryts förhandlingen för lunch och återupptas igen klockan 13.15.

Otänkbart att skada dig

Förhandlingen fortsätter nu efter lunchavbrottet. Chefsåklagaren redogör än en gång för de mordåtalades inställning till anklagelserna. Mannen hävdar att hans hustru orsakade Yaras skador. Kvinnan i sin tur menar att Yara kom hem misshandlad och slagen från skolan.

– Det är helt omöjligt enligt min uppfattning, säger Pernilla Åström.

Chefsåklagaren redogör nu för de texter som kvinnan försökt få över till mannen under häktningstiden. Kvinnan har i häktet skrivit texter till sin man på och i arabiska tidskrifter och böcker.

Åklagaren läser högt från texterna:

– Åh Gud jag älskar verkligen min man mer än min egen själ. Jag är beredd att offra min själ. Oavsett vad du säger kommer jag inte att klandra dig. Det är otänkbart att skada dig eller säga något mot dig. Du kommer att frias som oskyldig i detta.

Kvinnan har även ritat teckningar och skrivit att hon är oskyldigt behandlad.

Åklagaren fortsätter att läsa från texterna som den mordåtalade kvinnan försökt få mannen att läsa:

– Skulle jag sitta kvar här och du är orsaken till det kommer jag inte vara arg och ledsen över det eftersom jag älskar dig. Oavsett hur mycket de pressar mig utredarna kommer jag inte att prata om dig. Men den dagen du vill skilja dig kommer jag att avslöja allt. Akta på att ens tänka på att överge mig. Den dagen du gör det, då dör jag.

Pernilla Åström menar att kvinnan ställt in sig på att inte berätta vad som hänt.

Bilder på den döda flickan

Nu ska åklagaren gå in på utlåtandet av rättsintyget och sen ska bilder från obduktionen visas. Bilderna visas bakom stängda dörrar. Obduktionen är utförd den 2 och 6 maj.

– Det är många skador på huvudet som beskrivs här, säger chefsåklagaren.

Pernilla Åström redogör för omfattande skador över hela Yaras döda kropp. Nu begärs lyckta dörrar eftersom bilderna på den döda flickan ska visas.

Chefsåklagaren Pernilla Åström är nu färdig med sin sakframställan. Nu börjar familjens advokat Karin Åkesson Rehnholm sin sakframställan:

– De anhöriga har farit väldigt illa. Inte bara över att ha förlorat sin dotter, utan det är även plågsamt för dem att få veta vilket grovt våld som deras dotter utsatts för, säger hon.

Rättegången avslutas nu för att återupptas igen den 6 november. Då ska försvaret ha sin sakframställan i målet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet