Renoveringsbeslut rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

Den stora sjukhusfrågan i Blekinge lever vidare. En minoritet i fullmäktige lyckades under tisdagen få igenom kravet på återremiss.

Den politiska ledningens målsättning var att under landstingsfullmäktige klubba framtida sjukhusinvesteringar på 3,5 miljarder kronor i Karlshamn och Karlskrona.

Hade förslaget gått igenom hade också den stora frågan om nytt sjukhusbygge i praktiken varit avgjord. Men via en så kallad minoritetsåterremiss lyckades 18 av ledamöterna skicka tillbaka frågan för fortsatt utredning.

Alexander Wendt (M) var en av de som ville se en noggrannare utredning.

– Det känns väldigt bra skulle jag vilja säga. Det är skönt att så många tog sitt förnuft till fånga och röstade för en återremiss. Underlaget var alldeles för tunt. Några har varit modiga och gått emot sitt parti, säger han. 

Men Kalle Sandström (S) var inte lika nöjd och han tror att verksamheten kommer att bli lidande när ett beslut nu drar ut på tiden.

– Vi är skyldiga verksamheten och vår personal ett besked kring hur vi ska gå vidare med investeringarna. Nu fortsätter den osäkerheten och det är förstås olyckligt för verksamheten.

Vänsterpartiet, Moderaterna, delar av Centerpartiet och Folkpartiet sa nej till den planerade miljardinvesteringen. Centerns tidigare gruppledare Petronella Petersson lade fram ett eget förslag om att besluta om ett nytt sjukhus, men fick inget gehör för sin idé.

– Vi behöver inga fler utredningar. Allt vi behöver veta finns i underlaget, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.