Foto: TT

Rumänska romer får hjälp att återvända

Uppdaterad
Publicerad

De omkring 60-tal rumänska romer som befinner sig i Blekinge ska nu få hjälp att återvända hem. Den Rumänska staten ska även betala deras el- och värmekostnader.

Det hela är ett projekt som Olivia Costea, Rumäniens hederskonsul i Sölvesborg har startat i samarbete med flera lokala hjälporganisationer och den Rumänska staten. Rumänien kommer även att erbjuda två yrkesutbildningar.

– Projektet är till för att hjälpa dem att kunna återvända hem och leva ett normalt liv med sina familjer. Vilket är det 99 procent av dem som är här vill, säger Olivia Costea till SVT Blekingenytt.

Men insatsen får också kritik.

– De säger att vi kan söka hjälp  och då är villkoret att vi inte åker tillbaka till Sverige, men det finns inte ens någon garanti för att vår ansökan verkligen beviljas, säger Ilie Muntean, till webbtidningen Feministiskt perspektiv.​

Olivia Costea säger att det inte finns något villkor över att romerna inte får återvända till Sverige. Men bekräftar att de inte kan erbjuda alla möjligheten.

– Resurserna är begränsade så det är främst de som befinner sig i ett nödläge som vi prioriterar, säger Costea.

Olivia Costea ska under torsdagen ha ett möte med Rumäniens socialminister och Rumäniens ambassadör i Stockholm angående projektet.

– Vi ska diskutera hur de ska bemöta romerna och vad de ska göra konkret. Det räcker inte bara med att de åker iväg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.