Samlad allians i landstinget

Publicerad

På fyra år har den inte lagt en enda gemensam motion i landstingsfullmäktige.

Men en knapp månad innan valet är landstingsalliansen enigare än någonsin.

I dag på en presskonferens gick KD, M, C och FP ut och deklarerade att deras ambition är att styra Landstinget Blekinge tillsammans efter valet. De borgerliga partierna är eniga om att det vore välgörande för landstinget att S sätts i opposition.

– De har haft svårt att styra ekonomin och är inte byxade att ändra på den struktur som finns, säger Nils Ingmar Thorell (FP), gruppledare.

Men det är inte första gången som landstingsalliansen går en gemensam väg i valrörelsen. Så gjorde partierna även inför valet för fyra år sedan, men samsynen sträckte sig inte många månader efter valet. Partierna la en gemensam budget, sen var samarbetet osynligt. I alla fall utåt sett.

– Det handlade om personkemi, säger Alexander Wendt (M), gruppledare för Moderaterna.

Kom inte överens

Även om Alexander Wendt och Centerns tidigare gruppledare Petronella Petersson utåt sett höll god min, så kom de inte överens.

– Det där är historia nu och inget jag vill kommentera. Centern har en ny gruppledare nu och jag trivs med honom. Vi gruppledare satt ned en timme, sen var vi överens om ett samarbete, säger Alexander Wendt.

M som i debatter ständigt återkommit till att landstingsskatten är för hög är nu enig med C, FP och KD att låta skattesatsen vara oförändrad under de kommande fyra åren. De fyra partierna är också överens om att satsa kraftigt på primärvården.

Men om partierna inte får tillräckligt många mandat att styra Landstinget Blekinge är de öppna med ett samarbete. Och det är Miljöpartiet med en ny gruppledare i spetsen som kastat sig in i sjukhusfrågan som de riktar sina blickar mot.

– Vi är öppna för att hitta en parlamentarisk lösning och vi är överens i många hälso- och sjukvårdsfrågor med Miljöpartiet, säger Alexander Wendt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.