Linus Bylund, Sverigedemokraternas pressekreterare th. Foto: TT

SD-topp: Att våldta är ”muslimsk straffmetod”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona, Michael Hess, skrev på Facebook: ”våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur”. Ett uttalande som inte är rasism utan fakta enligt Jimmie Åkessons pressekreterare.

– Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod, säger Linus Bylund till Blekinge Läns Tidning.

Dumheter menar Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet:

SD-uttalande

– Det står inget sådant i Koranen.

På frågan var det står i Koranen att våldtäkt är en straffmetod svarar Linus Bylund enligt BLT:

– Det vet jag inte riktigt. Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så.

Kan inte skilja egna åsikter från politik

I ett annat Facebookinlägg ska Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona också ha svarat ja på frågan om man bör ha ett totalstopp för invandrare från muslimska länder.

– Det är inte ett svar som partiet ställer sig bakom. Det är hans egen åsikt, men ibland har våra medlemmar generellt svårt att skilja mellan att vara politiker och allmänna tyckare, säger Bylund till tidningen.

Enligt Bylund är det nu upp till medlemsmötet att avgöra huruvida det uttalandet ska granskas enligt partiets nolltolerans mot rasism.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-uttalande

Mer i ämnet