Sjögull lägger sig som en grön matta på vattenytan och dödar därmed allt växt- och djurliv på sjöbottnen. Foto: SVT

Sjögullet hotar Mörrumsån

Uppdaterad
Publicerad

Den snabbväxande vattenväxten sjögull kan vara på väg ner i Mörrums vattensystem. Den täta växten dödar både växt- och djurliv.

– Den har redan spritt sig ända ner till Granödammen strax norr om Blekingegränsen, säger Christer Kaisajuntti, utredningsingenjör från Tingsryds kommun. Därmed är sannolikheten också mycket stor för att sjögullet sprider sig vidare ner i Blekinge i Mörrumsåns vattensystem, då växten har mycket lätt för att sprida sig.

Sjögullet finns sedan länge i Kronobergs län i Åsnen vid Ryd. Här beräknar man att den täcker en yta på över 100 000 kvadratmeter. Eftersom växten växer snabbt och lägger sig som ett lock på vattnet, blir det mycket svårt för både växter och djur att överleva. Även bad, fiske och annat friluftsliv påverkas negativt.

Det finns inga säkra sätt att bekämpa sjögull. Christer Kaisajuntti berättar att det har gjorts försök med att täcka sjöbotten med olika material, samt att bränna bort växten, men det enda som verkar fungera är att täcka vattenytan med fiberduk. Men försöken är ännu bara i sin början.

– Att bekämpa sjögullet är en dyr affär, säger Christer Kaisajuntti. Han räknar med att tar minst fem år att bara bekämpa beståndet i Åsnen, och kan kosta någonstans mellan åtta till tio miljoner kronor, pengar som han på sikt hoppas kunna få som EU-bidrag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.