Sju politiska vildar i toppolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans är de starkare än flera av fullmäktiges mindre partier.

I Karlskrona är de politiska vildarna rekordmånga.

Sju ledamöter – varav fem ordinarie – har under mandatperioden lämnat det parti de sitter invalda för. I flera fall har avhopparna stannat kvar i fullmäktige – men som representant för ett annat parti.

Först var ut var KD:s blivande gruppledare Ann-Louise Trulsson, som visserligen sitter vald på ett moderatmandat som sedan flera år företräder Kristdemokraterna.

Val 2014

– Jag trivs mycket bättre hos mitt nya parti. Vi har en bättre etik, säger hon.

Och just missnöje med arbetsklimatet inom Moderaterna i Karlskrona är orsaken till majoriteten av avhoppen – fem av vildarna kommer från M.

– Miljön inom Moderaterna var helt enkelt inte okej för mig, förklarar Arnstein Njåstad som nu i stället sitter för det nybildade Karlskronapartiet.

Också med ordinarie mandatfördelning styrs Karlskrona med en sårbar minoritet och enligt statsvetaren Anders Sannerstedt i Lund är situationen både unik – och besvärlig.

– Jag har inte hört talas om något sådant fall tidigare. Visserligen är det snart val och då blir det en ny konstellation, men visst kan det bli bekymmer för de styrande i Karlskrona.

Senaste avhoppet skedde i förra veckan då Yvonne Sandberg-Fries efter 50 år lämnade Socialdemokraterna – för Miljöpartiet.

Sverigedeomkraten Simon Gruvström har varit vilde under mandatperioden, men valde i samband med det senaste sammanträdet i fullmäktige att avsäga sig sin plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet