IVO gjorde en oänmäld inspektion på äldreboendet. Foto: SVT

Äldrenämnden: ”Tyvärr har det tagit för lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Mogården i Rödeby delar 18 personer på två duschrum och planen för att boendet ska bli fullständigt enligt lagens krav har dröjt över tjugo år. Nu kritiseras äldrenämnden av Inspektionen för vård och omsorg.

Vid en oänmäld inspektion på äldreboendet granskades den fysiska miljön och enligt ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstateras att de äldres lägenheter inte uppfyller kraven som finns i socialtjänstlagen. Bland annat delar de 18 gamla på två duschrum och de flesta saknar även egen toalett på sina rum.

IVO uppmärksammar att äldrenämnden inte påbörjade sitt planeringsarbete för att se till att lägenheterna på boendet är fullständiga förrän 2013. Det trots att det inrättades särskilda boendeformer för service och omvårdnad i socialtjänstlagen redan 1992.

IVO riktar nu skarp kritik mot äldrenämnden i Karlskrona och skriver i sitt beslut att man är ”kritisk till att äldrenämndens process om att omvandla sjukhemmet till ett särskilt boende för äldre tar oskäligt lång tid”.

Nu svarar äldrenämnden på kritiken och  menar att en ombyggnad av boendet kommer att påbörjas 2017.

– Mogården är byggt för att vara ett sjukhem och inte ett omsorgsboende. Det har hela tiden varit tänkt att det ska byggas om till ett omsorgsboende och inte till det sjukhem som det är i dag. Tyvärr har det tagit för lång tid. Vi håller just nu på att påbörja ombyggnationen av Hammargården och kommer vara igång med det i höst. Därefter står Mogården på tur, säger Eva-Marie Malmgren, ordförande i äldrenämnden.

Inspektionen för vård och omsorg har lämnat sina synpunkter till äldrenämnden, men har i övrigt avslutat ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.