Socionombrist i Karlskrona oroar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på erfarna socionomer i Karlskrona kommun. I stället blir det ofta unga och nyutbildade personer som ta de tyngsta tjänsterna och utreda fall där barn far illa

Efter det misstänkta mordet på 8-åriga Yara har antalet orosanmälningar om barn som far illa ökat rejält. Kommunen ska nu anställa fyra nya socionomer för att kunna hantera alla ärenden som kommer in.

Men det är svårt att locka erfarna socionomer till tjänsterna. I stället blir det ofta nyutbildade personer som rekryteras, men med den tunga arbetsbördan riskerar de att skrämmas bort från yrket eller gå in i väggen.

Fallet Yara

– Med en sådan hög arbetsbelastning där man ska ta relativt snabba beslut om att inleda en undersökning eller inte när det gäller barn, så är det tufft. Med erfarenhet och rätt kompetens är det lite lättare att handskas med svåra beslut, säger Mikael Wickström, lokal ordförande för Akademikerförbundet SSR.

I dag har socialtjänsten 21 anställda varav drygt tre fjärdedelar har jobbat i mindre än fem år. Inför de nya rekryteringarna hoppas kommunen på att kunna vända den trenden.

– Framför allt så tror jag att det handlar om att kunna erbjuda fasta tjänster och att kunna erbjuda en bra och god arbetsmiljö, säger Annette Gladher, tillförordnad chef på socialförvaltningen.

Svårt att ändra villkor

Men hon menar att det i övrigt är svårt för den enskilda kommunen att ändra villkoren för socionomerna. Liksom facket anser hon att det därför gäller att sätta press på regeringen för skapa specialistutbildningar och höja statusen på yrket.

Socialnämndens ordförande, Ingrid Hermansson (C), håller med om att kommunerna behöver hjälp från nationell nivå. Hon uppmanar därför sina politikerkollegor i landets kommuner att kontakta sina riksdagsmän för att göra regeringen uppmärksam på problemet.

– Vi har kostnader för ekonomiska bistånd, som i många kommuner skenar. Vi har nya åtaganden som läggs på oss i kommunen och som inte fanns för ett antal år sedan. Detta måste vi påtala, att detta också kostar pengar, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet