Bristerna på specialistutbildningen gör att BTH kan tvingas lägga ner den. Foto: SVT

BTH-utbildning hotas efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, får kritik för brister i utbildningen för specialistsjuksköterskor. Om bristerna inte åtgärdas inom ett år så är utbildningens framtid hotad.

Det är Universitetskanslerämbetet, UKÄ, som har granskat och utvärderat specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar i hela landet. Av 134 utbildningar visade sig 79 ha bristande kvalitet. En av dem är specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska på Blekinge Tekniska Högskola. Utbildningen får kritik på två av sammanlagt sex utbildningsmål och kritiken rör den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen, där studenterna är ute hos olika verksamheter inom landstinget och får handledning.

– Det här kan ha flera orsaker. Till exempel att lärosätena i för stor utsträckning lägger över ansvaret för examination och även bedömning av studenterna på de kliniska handledarna som inte alltid har erforderlig akademisk kompetens, säger Lena Pettersson, utredare på UKÄ

Nu har högskolan fått ett år på sig att åtgärda bristerna, annars dras examenstillståndet för utbildningen in.

– Det innebär att högskolan inte får ge den utbildningen, säger Lena Pettersson.

Kommer det här att påverka studenterna?

– De studenter som går utbildningen går förstås färdigt, utan det här gäller de som ska gå utbildningen efter att det här beslutet om indraget examenstillstånd är fattat.

Känner till problemen

Enligt Doris Bohman, som är prefekt på institutionen för hälsa vid BTH, är högskolan medveten om problemet.

– Vi har redan börjat arbetet. Vi vet om att när det gäller just den kliniska bedömningen är det viktigt att man har ett nära samarbete med verksamheten, så vi har utbildningar av handledarna. Vi också i vårt senaste avtal med landstinget i Blekinge en punkt som handlar om delade lektorat, som är kliniska lektorer som är ute i verksamheten, som ett sätt att höja kompetensen och kvaliteten, säger hon.

Målet är att kunna skapa en sådan lektorstjänst till nästa år. Att utbildningens framtid skulle vara hotad, tror inte Doris Bohman.

– I och med att universitetskanslern har uttalat sig om att det här är ett systemfel så är det här någonting som man behöver se över i hela landet. Vi är i gott sällskap, om man får säga så. Många av institutionerna och lärosätena i Sverige har fått samma kritik och på samma punkt, så det är jag inte alls orolig för, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.