Stickcafé på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Ett handarbetesprojekt för flyktingkvinnor på asylboendet Hanöhus i Hällevik har blivit så framgångsrikt att de nu ska ha en egen utställning under kulturveckan.

Det började som ett initiativ från en av de sommarboende i Hällevik. När hon besökte asylboendet tog hon med sig en stickning och väckte genast Huda Hamdas intresse. Snart samlades fler och fler kvinnor i foajén för att sticka och virka och så småningom blev de så många att de fick en egen lokal.

– Här samlas vi för handarbete. Det är en trygghet för mig, säger Huda Hamda.

En av de kvinnor som håller i stickcaféet är Marianne Wiksten från Nogersund. Hon uppskattar att ungefär 70 procent av kvinnor har något slags handarbete på gång.

– Vi har ju fått symaskiner också och de har varit runt på alla second hand-butiker i Sölvesborg och Bromölla och köpt kläder. Här byter de dragkedjor, lägger upp byxor, syr in och lappar och lagar, så symaskinerna är väl använda, säger Marianne Wiksten.

Utökas med cykelverkstad

Dalia Dakka har varit på boendet i två veckor. Hon var tidigare biologi- och kemilärare i Syrien, men är nu arbetslös och uppskattar tiden i stickcaféet.

– Det är skönt att göra något meningsfullt. Jag trivs inte med att bara sitta och glo, säger hon.

Under kulturveckans tre sista dagar ska kvinnorna har en utställning av sitt handarbete på asylboendet.

– Jag hoppas att vi kan producera ännu mer och ställa ut, säger Huda Hamda.

Nu vill Marianne Wiksten och de andra kvinnorna som hjälper till på stickcaféet utöka sin verksamhet, kanske med en cykelverkstad.

– Även männen skulle behöva någon sysselsättning för jämlikhetens skull, säger Marianne Wiksten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.