Strandgården riskerar konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Strandgården i Karlskrona är skuldsatt och ordförande tvingas betala löner med sina egna pengar.

Utan kommunens hjälp riskera föreningen nu att gå i konkurs.

Föreningen Träffpunkten Strandgården hyr tre hus av Karlskrona kommunen och hyr i sin tur ut lokalerna till 45 föreningar i stan till en subventionerad peng. Men ekonomin har aldrig gått ihop.

Strandgården betalar 80 000 kronor i månaden i hyra till kommunen, men får in långt mindre i hyresintäkter från föreningarna. I april nåddes kulmen då föreningen hade hyresskulder och skatteskulder för 1,5 miljoner kronor.

– Det var en omöjlig situation ekonomiskt där vi inte på något sätt hade intäkter som matchade utgifterna. Föreningarna som är här de betalar ju en ganska låg hyra här, säger Berndt Ohlin, ordförande för Strandgården.

Lovades nya pengar

Men föreningens svåra ekonomiska situation var påväg att lösas i våras. Politikerna i kommunfullmäktige beslöt i slutet av april att stora delar av hyresskulden skulle avskrivas och den återstående skulden skulle återbetalas till kommunen på tre år.

De beslutade också att bidrag till föreningen skulle betalas ut omgående. Föreningen hade en chans att göra sig skuldfri – men pengarna dröjde.

– Vi fick ut det ena bidraget från äldreförvaltningen. Det kom veckan efter så det var föredömligt snabbt. Det stora lokalbidraget från idrotts- och fritidsförvaltningen sköts på och vi fick inte ut det förrän drygt två månader efter, säger Berndt Ohlin.

När bidraget från idrotts- och fritidsnämnden på nästan en halv miljon kronor dröjde kunde föreningen inte betala sin skatteskuld. Skatteskulden gjorde i sin tur att staten inte ville betala för de sju lönebidragsanställda som jobbar på Strandgården. De jobbar på fiket, städet, vaktmästeriet och väveriet. Den senaste tiden har Berndt Ohlin själv fått skjuta till egna privata pengar till de anställdas löner.

– Jag tycker att vi har drabbats helt oförtjänt av byråkratiska regler eller vad man nu ska kalla det. Det är helt oförtjänt att vi sitter i den här situationen nu, säger Berndt Ohlin.

Vägrar berätta

SVT Blekingenytt hade bokat en intervju med Björn Gustavsson (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, för att på svar på varför det dröjde innan bidraget till Strandgården betalades ut. Men strax innan intervjun avbokade han, utan att vilja förklara varför han plötsligt inte ville uttala sig.

Föreningen Strandgården vill nu slippa att betala någon hyra och bara betala driftkostnaderna för att klara sig genom den ekonomiska krisen.

– Vi får ju kämpa varje dag för att få ihop pengar till löner och avgifter och så kan vi inte hålla på hur länge som helst.

Hur längre klarar ni att hålla på så här?

– Svårt att säga... en två månader kanske, sen blir det väldigt kärvt. Då har man också ett ansvar som styrelse att ta konsekvenserna av det och i värsta fall får det ju bli en konkurs, säger Berndt Ohlin.

Den lösningen vill tekniska förvaltningens chef Carl-Martin Lanér inte kommentera förrän han haft ett möte med ansvariga för Strandgården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.