Bussåkare glömde bettskena och sprit

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett varje dag hittas kvarglömda saker på bussarna i Blekinge.

På Bergkvara buss kontor i Karlskrona har man ett förråd fyllt med prylar som ingen tycks sakna.

– Efter avslutad körning går man igenom alla sittplatser och hyllor och kollar så att inte någon har tappat något. Det är nästan alltid som man hittar någonting, säger busschauffören Stefan Lindberg.

Och det är allt möjligt som glöms kvar på bussarna. Under vintertid är det mest mössor och vantar, men ibland hittas också annorlunda saker. Bland hittegodset som idag finns i förrådet finns bland annat en bettskena och en flaska med sprit.

Charlotte van Woensel som är trafikförman på Bergkvara buss berättar att de en gång hittade en barnvagn och att det dröjde två dagar innan någon hörde av sig och saknade den.

– Som tur var satt det inget barn i den, säger hon.

Kastas ofta

Vissa saker har legat kvar i förrådet länge och andra saker har till och med fått flytta in på kontoret. Kvarglömda gosedjur har nämligen fått en alldeles egen plats i en bokhylla.

Men oftast kastas de kvarglömda sakerna efter ett par månader.

– Kläder sparar vi i tre månader ungefär. Plånböcker och värdehandlingar har vi kvar lite längre. Vi har någon dator som har legat här i två år faktiskt, så det är ju länge, säger Charlotte van Woensel.

Busschauffören Stefan Lindberg tror att resenärerna slarvar en del, eller att det handlar om stress när saker glöms kvar. Han uppmanar Blekingeborna att vara lite mer nogranna.

– När de ska gå ut ur bussen ska de gärna titta sig omkring så att de inte har glömt något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.