Foto: SVT

Tar strid för fältgruppen – igen

Publicerad

Beslutet att lägga ner fältgruppen i Karlskrona lanserades som en tillfällig lösning.

Nio månader senare är det fortfarande osäkert om verksamheten startar på nytt.

Nu kräver oroliga föräldrar i Karlskrona besked från kommunen.

Det är initiativtagarna bakom det så kallade Föräldraupproret i Karlskrona som nu åter lyfter frågan om fältgruppens framtid. Debatten väcktes i maj förra året sedan det beslutats att flytta fältgruppens operativa personal för att i stället utreda barnavårdsärenden, vilka kraftigt ökade i antal direkt efter mordet på Yara. Beskedet från förvaltningsledning och politiker då var att åtgärden var tillfällig.

Men fältgruppens arbete har inte återupptagits och nu sätter oroliga föräldrar nytt tryck på ansvariga i kommunen.

– Inför valet talade företrädare för alla partier om hur viktigt det var att fältgruppens arbete omgående kom igång igen. Sedan dess har det varit tyst. Och nu vill vi ha besked om vad som händer, säger Fia Sander, en av representanterna för Föräldraupproret.

Hon menar att den nedlagda fältgruppens förebyggande sociala arbete med inriktning på barn och ungdomar på sikt kan bli kostsam för kommunen.  

– Det är givetvis ingen hållbar lösning. Det arbete som går förlorat nu kommer att skapa både onödiga kostnader och problem. Vi tycker att det är sorgligt och tänker fortsätta att slåss för att få fältgruppen tillbaka.

Så sent som i förra veckan sa socialchef Anette Gladher till SVT Blekingenytt att det i nuläget inte finns några planer på att återinsätta fältgruppen i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.