TBC-smittan upptäcktes – tre dagar efter moderns död

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drabbas 600 svenskar av tuberkulos.Ändå finns sjukdomen inte i alla läkares tankevärld. Jim Werngrens mamma Vanja från Jämjö fick sin diagnos först tre dagar efter sin död.

Tuberkulos är inte längre ett avsnitt i de svenska historieböckerna. I dag bär en tredjedel av världens befolkning latent på sjukdomen. Men ändå missar läkarkåren att ställa diagnosen.

– I dag måste vi i svensk sjukvård tänka om att tuberkulos är en realitet och vi måste inse att det är en av de diagnoser som måste beaktas när man inte förstår vad det är frågan om. Vid exempelvis oklar feber och hosta, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

Jim Werngrens mamma Vanja fick svårt att andas, hade dålig aptit och rasade i vikt. Till sist vägde hon bara drygt 30 kilo.

Ingen misstänkte TBC

– Hon var otroligt medtagen och väldigt avmagrad. Jag skulle vilja säga att hon var som en skepnad av sitt tidigare jag, säger Jim Werngren.

Men trots de klassiska symptomen var det ingen läkare som misstänkte att hon led av TBC. Hon flyttades mellan vårdavdelningar på Blekingesjukhuset, träffade olika läkare och skickades hem med antibiotikakurer som inte hjälpte.

– Sen kom hon ju tillbaka ideligen, ofta akut med ambulans. Då var det tillbaka på ruta ett igen. Då var det ofta en ny läkare och en ny genomgång av hennes behandling. Det hände också att hon sattes på samma läkemedel som tidigare visat sig inte ha någon effekt, säger Jim Werngren.

Först när hon lades in på infektionskliniken togs ett TBC-prov. Men provsvaret kom först tre dagar efter Vanjas död, ett provsvar som visade att hon led av tuberkulos.

Långvarig behandling

– Jag förstår att misstag kan hända, men i det här fallet tyckte jag att misstagen var lite för allvarliga för att man bara ska rycka på axlarna. Det föranledde att jag faktiskt ville anmäla detta, säger Jim Werngren.

Sjukdomen kräver en långvarig behandling på minst ett halvår, men botas i 97 procent av fallen. Inspektionen för vård och omsorg har kritiserat sjukhuset för det inträffade. Och nu ska läkare utbildas om TBC för att sjukdomen inte ska missas i framtiden.

– Det är en utbildningsinsats som riktar sig till personalen och specifikt till läkarna för att tydliggöra att tuberkulos är alltid något som man alltid ska tänka på när man har knepiga fall med de här symptomen, säger Peter Jansson, chefläkare på Blekingesjukhuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.