36-åringen greps på Heathrows flygplats

Terrormisstänkt kvar i häkte

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-årige terroranklagade Karlskronabon stannar kvar i häktet, det beslutade en brittisk domstol igår, uppger BLT.

Häktningsförhandlingarna vid Old Bailey Court höll på i tolv minuter. 36-åringen var med på videolänk från fängelset Belmarsh där han suttit häktad sedan september förra året, uppger tidningen.

Greps på flygplats

Den 36-årige Karlskronabon greps av brittiska terroriststyrkor på Heathrow flygplats i London. Mannen var på väg till Filippinerna och hade bara mellanlandat på den brittiska flygplatsen.

– Bevisen som påträffats i mannens dator innebär att han ligger risigt till. Det handlar dels om terrorinstruktioner, dels om ideologiskt material som det är svårt att invända mot, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till SVT.

30 års fängelse

36-åringen misstänks för tre olika terrorbrott. Bland annat för att han har haft instruktioner i sin dator för hur man utför terrordåd. Publikationerna handlar bland annat om hur man ska delta i väpnad jihad. De tre brott han misstänks för kan tillsammans ge upp emot 30 års fängelse.

Rättegången inleds i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.