Foto: SVT

Tufft för länets mjölkbönder

Uppdaterad
Publicerad

Inkomsterna för svenska mjölkbönder har minskat med 40 procent på ett år och flera mjölkgårdar riskerar konkurs.

Det har gått åtta månader sedan Ryssland stoppade all livsmedelsimport från EU som ett svar på de sanktioner som EU infört mot Ryssland. Samtidigt som Kina importerar allt mindre mejeriprodukter. Det har lett till en obalans på den svenska mjölkmarknaden då produkter som tidigare exporterats till ryssland och Kina istället pressar priserna i Sverige.

– Vi har tappat 25-40 procent av intäkterna från att vi var på toppen.

Hur påverkar det verksamheten?

– Ja man får ju anpassa sig och täcka in det genom att spara in på investeringar, sänka sin egen lön och öka sin skuldsättning samt att avverka i skogen, säger Arne Thörn.

Några bönder har även fått lägga ner sin verksamhet på grund av den kraftigt minskade inkomsten, och enligt LRF så är det flera hundra mjölkgårdar i Sverige som ligger risigt till.  Men mitt i allt elände så kom det i veckan ett positivt besked när ett av de ledande meijeriföretagen i Sydsverige höjde ersättningen per liter med 17,3 öre. Men trots den höjningen kan fler mjölkbönder i Blekinge komma att sluta framöver.

– Jo jag har en känsla att det kan bli så. Fast jag tror de flesta kommer att kämpa och ser lite ljusare på det nu när den här höjningen kommer. Och jag tror att det kommer fler höjningar längst vägen men det kan ta lite tid, säger Arne Thörn.

Fria mjölkkvoter

Från den första april släpps mjölkkvoterna i EU fria. Då kan alla medlemsländer producera hur mycket mjölk de vill, vilket kan pressa priserna på den svenska mjölkmarknaden ytterligare. Därför vill Arne Thörn se en lantbruksvänlig politik från regeringen.

– Vi kan inte riktigt hävda oss med övriga Europa. Vi har för dyra byggnader och extra kostnader. Vi har fina miljöer men det kostar pengar och vad det gäller avgifter och skatter så tål vi inga höjningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.