Våld mot barn ska förebyggas i nytt projekt

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes ett nytt samarbete mellan polisen och Ronneby kommun. Bland annat ska man delta i ett nationellt projekt som kartlägger våld mot barn.

På måndagen skrevs det nya samverkansavtalet på mellan polisen och Ronneby kommun. Syftet med avtalet är att öka det brottsförebyggande arbetet i kommunen.

– Kommunen och polisen har kommit överens om ett antal åtaganden som vi ska jobba gemensamt med kommande året, med våldsförebyggande karaktär. Ett av de nya fokusområdena är våldsförebyggande arbete med barn och unga, säger Sofie Ceder, folkhälsosamordnare på Ronneby kommun.

Nationellt projekt

Som en del av satsningen har Ronneby gått med i det nationella projektet ”En kommun fri från våld” som organisationen Män för Jämställdhet har startat. Två större kommuner, Borås och Västerås, är pilotkommuner i projektet, medan Ronneby deltar som en av fyra referenskommuner.

– Vi kommer få ta del av olika utbildningsinsatser och kartläggningsverktyg. Vi kommer få lära oss att jobba tillsammans, alla olika aktörer i kommunen, för att jobba brottsförebyggande, säger Sofie Ceder.

Projektet är inspirerat av staden Sioux City i USA, där allt från skolan till idrottsföreningar och kyrkan började samarbeta mot våldet. Med utgång från deras arbete har Män för Jämställdhet utvecklat ett antal metoder som bland annat Ronneby nu får ta del av.

Långsiktig satsning

Rent praktiskt kommer projektet inledas med en kartläggning av vilket våld, och i vilken omfattning, barn och unga i kommunen utsätts för. Enligt Mats Hadartz, chef för lokalpolisområdet, kommer dock satsningen inte märkas av i brottsstatistiken förrän om några år.

– Vi ligger lågt vad gäller våld mot barn och unga i kommunen överlag. Men det här är ett strategiskt arbete, målet är att brotten inte ska öka utan kanske till och med sjunka om man tittar på längre sikt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.