Torbjörn Hammar är en av medförfattarna till boken om den svenska sjukvården.

Vårdens förfall blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer boken  ”HJÄLP OSS”, en bok den svenska sjukvårdens förfall. En av författarna är Torbjörn Hammar från Olofström, som förlorade sin fru Lena i cancer.

Förutom flera anhörigas upplevelser av den svenska vården medverkar patienter, läkare och annan sjukvårdspersonal med berättelser om och olika erfarenheter av den svenska vårdapparaten.

SVT Blekingenytt har tidigare berättat om Torbjörn Hammar, som förlorade sin fru Lena i cancer för några år sedan och de misstag som begicks under hennes sjukdom.

Han lovade henne att kämpa för systemförändringar inom sjukvården och denna bok är en del av det arbetet.

Redaktör och ansvarig utgivare är Arvin Yarollahi. I egenskap av läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset gick han ut i media och kritiserade politikerna i regionen under omvalet i Västra Götaland 2011 och påtalade brister i verksamheten samt hävdade att patientsäkerheten var hotad.

 – Det var inte alls självklart att boken skulle bli av. Att beskriva den komplexa situationen inom hela den svenska vården föreföll sig näst intill omöjligt. Inte ens förlagen som vi vände oss till trodde på att befolkningen var redo att ta in vårat budskap, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.