Växande kritik mot fiskodling

Uppdaterad
Publicerad

Sedan döda fiskar påträffats har företaget polisanmälts – och öbor menar att verksamheten förstör havsmiljön. Men länsstyrelsen litar på de egenkontroller som gjorts.

Fiskodlingen har i omgångar varit ifrågasatt av bland annat sommarboende i skärgården, som pekat på riskerna med övergödning och överskott av kväve och fosfor.

Enligt boende har naturen och havsmiljön de senaste åren förändrats med död sjöbotten, illaluktande dy och ökad vasstillväxt.

– Vi kräver att länsstyrelsen omgående avvecklar verksamheten. Vi ser en stor och allvarlig påverkan på de omkringliggande öarna och på havet, säger Jonas Sjölander, som tillbringat varje sommar sedan slutet av 1960-talet på Yttre Stekön.

I somras hittades ett större antal döda regnbågslaxar i odlingens kassar.

Fyndet anmäldes till både polis och länsstyrelse och Kustbevakningen gjorde en inspektion på platsen.

SVT Blekingenytt har vid upprepade tillfällen sökt kontakt med företrädare för bolaget bakom odlingen, men utan resultat. Under de 20 år som det bedrivits fiskodlingen i Ronneby har företaget rekunstruerats, försatts i konkurs och skiftat namn.

De kontrollrapporter som lämnats in till länsstyrelsen är så kallade egenkontroller – utförda av företaget själva.

– Vi har inte gjort några egna mätningar just där, men vi följer utvecklingen i hav och vatten genom vår sjöövervakning, säger Carl Johan Bernelid, avdelningschef för miljöskydd på länsstyrelsen.

Han menar att det inte går att dra några säkra slutsatser om fiskodlingens effekter på havsmiljön och naturen i området.

– Det finns många andra möjliga utsläppskällor. Frågan är inte så enkel som man kan tro, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.