Foto: Henrik Friberg

Vildsvin terroriserar samhälle

Uppdaterad
Publicerad

I Backaryd i Ronneby kommun har vildsvinen blivit en riktig plåga som förstör både trädgårdar och bilar.

Jan Dure tittar ut över sin förstörda gräsmatta. Över en natt förvandlades den till något som mer liknar en nyplöjd åker.

– Det är ju inte så roligt, det är i princip bara att sätta potatis, säger han och sparkar på en jordig grästuva.

Han är inte den enda som har fått sin trädgård förstörd. Enligt Jan-Erik Ronneback, som är kassör i Backaryds samhällsförening har minst ett tiotal trädgårdar i det lilla samhället fått påhälsning av de närgångna grisarna.

– Man har ju varit tvungen till att sätta upp sådana här elstängsel för att slippa vildsvinen som härjar här i Backaryd. Jag har själv råkat ut för dem. Jag har till och med kört på en stackare som dog, men bilen blev förstörd så det är inte så roligt, säger han.

Tonårssvin

Nästan 2 000 trafikolyckor med vildsvin har inträffat hittills i år. Svenska jägareförbundet uppskattar utifrån sin avskjutningsstatistik att det finns över 150 000 vildsvin i hela landet. I Backaryd tros det vara framförallt fyra vildsvin i tonåren som ställer till med oredan. Gun-Britt Nilsson brukar både höra och se vildsvinen precis bredvid sin trädgård.

– Jag har ju även sett dem när jag är ute i skogen och då vänder jag och går hem igen. Det är lite obehagligt faktiskt. Så de rundorna som jag har gått med min hund tidigare går jag inte längre på grund av vildsvinen, för jag vill inte gärna stöta på dem, säger hon.

Plocka upp fallfrukten

Läget ska dock ha blivit bättre sedan ett vildsvin sköts vid kyrkogården i förra veckan och ännu ett blev påkört av en bil. Kommunen har beviljat skyddsjakt, men det är svårt att avfyra vapen inne i ett samhälle på grund av risken att träffa någon eller något. Därför krävs det ett större samarbete för att få bukt med problemet, menar Eva Lydin som är markförvaltare på kommunen.

– Det är jägarna tillsammans med markägarna som får försöka hålla dem borta ifrån byn. Sedan är det ändå privatpersonerna som måste skydda sina egna tomter. Ett elstängsel är det bästa kända medlet och sedan är de ute efter fallfrukt, så snälla plocka upp fallfrukten och lägg inte komposter så att de lockas in till stan, utan försök hålla rent, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.