Invånare i Karlskrona vill att ett minnesmärke sätts upp över Yara och hennes öde. Foto: SVT

Vill resa en staty över Yara

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Karlskrona vill att ett minnesmärke sätts upp över Yara som påminner om hennes öde.

En del kan även tänka sig att skänka pengar för att platsen ska bli verklighet.

Ett nytt år närmar sig men allmänheten vill inte att Yaras öde och död på valborgsmässoaftonen glöms bort. På Karlskrona kommuns diskussionsforum har frågan om att sätta upp ett märke, en staty eller skapa en minnesplats över den åttaåriga flickan väckts.

– Det här är inga diskussioner som jag varit inblandade i, säger Per Jonsson, tillförordnad kommundirektör.

En person skriver att minnesplatsen borde ligga i kommunhuset, så att de anställda som jobbar med just barnavårdsärenden ska bli påminda om vad som kan hända om de inte undersöker ordentligt hur ett barn mår.

Men just den lösningen anser socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) inte är bra:

– De anställda som varit inblandade i detta glömmer aldrig. Det här får de bära med sig jämt och det behövs ingen minnesplats i kommunhuset för att de ska påminnas, säger hon.

I ett inlägg skriver en man att huset där Yara bodde vore en bra minnesplats. Han kan till och med tänka sig att skänka pengar för att platsen ska bli verklighet.

– Jag säger inte att det är fel med en minnesplats. Det är farligt att glömma, men vi måste släppa och gå vidare nu.

Vore det inte bra med en minnesplats för att påminna oss om att vara vaksamma om barn visar tecken på ohälsa?

– Tanken är god och fin, men jag är inte säker på att det är rätt väg att gå. Det bästa vore om allmänheten vågade bry sig mer och vågade lägga sig i, säger Ingrid Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.