Foto: Scanpix

Björn på vägen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Bondepraktikan ska björnen sova ett tag till men på riksväg 80 har nu björn setts lufsande.

En björn sågs på tisdagsmorgonen på riksväg 80 mellan Falun och Hofors. Polisen fick ett samtal från en privatperson klockan 08.29 om att en björn sprang längs vägen.

Enligt uppgift var det en stor björn som sprang utmed viltstängslet. En polispatrull som kom till platsen fann björnen badandes i en vattenpöl och föste iväg björnen in på en grusväg.

Egentligen ska björnarna sova så här års, enligt Bondepraktikan ska björnen vakna först på Tiburtiusdagen. Enligt traditionen uppvisas de nyfödda björnungarna på Skansen denna dag.

I Hälsingland fanns talesättet ”På Tiburtius går lillsommaren in” och i Värmland ”Hur än vädret är på Tiburtius, så skall björnen gå ur idet, tjädern spela i talltoppen och gäddan gå på nätet”.

Tiburtiusdagen

Tiburtiusdagen inträffar den 14 april. Enligt gammal folktro vaknade björnen och gick ut just på Tiburtiusdagen. I den svenska almanackan har dagen varit en märkesdag för årstidernas växlingar och det sades förr att om Tiburtiusdagen var varm och vacker skulle sommaren bli kall och regnig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.