50-årig fotohistoria tar slut

Uppdaterad
Publicerad

I sin fotostudio i Mora har makarna Barbro och Allan Frisk jobbat tillsammans i 50 år. Men när de båda nu passerat 80 har de framkallat sina sista bilder.

De flyttade in år 1965 efter att ha köpt Selma Westbergs ateljé. Selma Westbergs var ett stort namn och hade bra rykte och en extra peng fick paret Frisk hala upp för att ta över namnet.

Förutom en digital kamera som används till körkortsbilder så fotagraferar de fortfarande allt annat analogt. Och de har till skillnad mot många andra överlevt den digitala utvecklingen.

Allan har kopierat i alla sina år och framkallat på klassikt sätt, i mörkrum.

– Det är fortfarande det här med att lägga bilden i badet, man funderar om det blir bra och man har gjort om mer än en gång, skrattar Allan.

Alla negativ sparade

Tillsammans har de under de 50 åren bokfört i pappersliggare och tagit betalt kontant, precis som under Selmas tid.

I den första boken går det att läsa att ett passfoto kostade fyra kronor och en vanlig porträttfotografering 17 kronor. Men i Selmas liggare från 1950 så har någon lagt ut hela 45 kronor på en fotografering.

– Åh, vad kan det ha varit? Det har jag inte observerat. Kål-Margit, kan det ha varit hon som Zorn målade?

Kål-Margit från Färnäs

Allan går för att leta reda på negativen från fotograferingen i källaren. Arkivet är ett tidsdokument med negativ och fotograferingar från ett halvt sekel. Det är minutiöst organiserat, med en ordning utöver det vanliga.

Allan hittar negativen från fotograferingen av Kål-Margit från Färnäs i arkiven. Anders Zorn målade av henne vid flera tillfällen. Ett av hans mest kända verk är på just Kål-Margit. Det visar sig att negativen som finns i paret Frisks källare är till de foton som finns i Zorn-samlingarna på Zorn-muséet med just Selma Westberg som fotograf.

Har fotograferat flera generationer

Med bra resultat och nöjda och trogna kunder så har makarna Frisk har hållt i flera generationer. Och det analoga är något som Barbro tror på.

–  Det digitala kommer att försvinna. om tio år är det analogt, då kommer folk att fotografera sig hos fotografer. Då får vi ett glapp där det inte finns några riktiga porträtt hos folk i familjerna, säger hon.

– Vi har varit priviligerade som på en så liten ort som Mora har kunnat driva enbart porträtt-ateljé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.