Älgar stal hästarnas hö

DALARNA Smarta älgar som snor mat från hästar kanske låter som på film, men utanför Idre i byn Drevdagen är det sanning.

Jarle Mosshäll har lyckats fånga dem på film.
– När det är ljust och man står på lite avstånd då är det rätt kul faktiskt, säger han.

Mattjuvarna var åtta från början men nu är de oftast fyra. En ko med två kalvar och en lite äldre kalv som hänger med. De går alltså både i familjen Mosshälls hage och stall. Och det kan bli lite obehagligt.

Kon har visat sig agressiv när de kommer för nära och myndigheterna vet inte vad dom ska göra. Så när det är mörkt ute och älgarna befinner sig nära huset men knappt syns känns det farligt. Allt som filmas och fotas säljs för att få in pengar till mer foder som kan läggas en bit i från som älgarna kan äta i stället för det är den enda lösningen de kan komma på nu. De har provat att jaga bort älgarna och nu har de en hasp på och ska se hur det går.

– Det är klart man kan ju låsa men antingen använder de våld på porten eller så väntar de tills vi öppnar för hästarna på morgonen, säger Jarle Mosshäll.

På filmen som han har lyckats ta en tidig morgon när älgarna kommer syns det hur älgkon lyckas lirka upp skjutdörren. De har redan ätit upp så pass mycket hö att det inte längre kommer räcka till hästarna nu under vintern. Och även om det ibland kan kännas farligt så är han fascinerad.

– Det är lite spännande att se hur hon tog sig in. Vi har haft hästar där i 15 år, de har väl aldrig haft behov men de har aldrig försökt öppna porten, säger han.

Henrik Hedman

Publicerad: