Foto: arkiv

Alla vargar hade samma DNA

Uppdaterad
Publicerad

De sju vargar som fälldes vid licensjakten på varg i Dalarnas tillhörde Lövsjöreviret.

Viltskadecenter har analyserat DNA från de sju vargar som fälldes vid licensjakten på varg 2016 i Dalarnas län och samtliga har samma DNA.

Det var den sjunde januari som en sjunde varg sköts i det så kallade Lövsköreviret i Ludvika kommun. Åtta vargar var tillåtet att skjuta i årets jakt och en åttonde varg spårades i jaktområdet men DNA-proverna visade att den inte tillhörde det aktuella reviret. Jakten avslutades sedan den 20 januari.

Dalarna – varg

– Vi har haft en bra dialog med kontaktpersoner i området och vi vill ge jägare och jaktledare en eloge för genomförandet av jakten säger Jonas Bergman chef vid viltfunktionen, Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Vid två tillfällen har jaktområdet ändrats för att anpassa jakten till nya förutsättningar som uppstått och för att rätt vargar skulle fällas.

– Länsstyrelsen kommer att utvärdera licensjaktens resultat och genomförande mer ingående och vi planerar att redovisa resultatet i vår, avslutar Jonas Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet